Bli bra på boende och bostäder

Gillar du hus? Tänkt på att jobba med detta professionellt? Kanske en bra idé efter all nyproduktion av bostäder. Arkitekt, byggnadsingenjör eller ansvara för underhållet? Du väljer.

Att göra torn av klossar eller andra leksaker tilltalar de flesta barn. Många går vidare med Legobyggen eller Märklin-järnvägar och släpper inte taget ens som vuxna. Att planera, konstruera och se sin skapelse förverkligad är mäktigt. Gillar du traditionella timrade stugor, betongkomplex från 1980-talet eller skyskrapor som slåss om att vara högst i världen? Genom alla tider har det funnits profilerade arkitekter som satt sin prägel på länder och städer. En del blir nästan som popstjärnor och andra celebriteter. Vem är din favorit? För en hyresgäst spelar det kanske mindre roll vem som ritade kåken, än vem som har hand om den idag. Alla vill ha valuta för hyran, trygga förråd, bra parkering, fin utemiljö och en hjälpsam jour.

Läs mer om fastighetsskötsel.

Påverka boendemiljön

Har du drömmar i den här riktningen skulle du kunna kika på möjligheten att plugga fastighetsskötsel i Umeå. Den är varierad och innefattar både tekniska, juridiska och ekonomiska delar. Du bör gilla att ha kontakt med många olika människor, projektledning samt att förhandla med olika parter, då det är ofta förekommande moment. Dessutom innebär det mesta som har med hus och boende att göra ett långsiktigt engagemang. Allt från att planera och styra städernas utveckling, till att ha visioner om vilka material och stilar som hus och rum ska ha. Många befintliga kontor och bostadsrättsföreningar hyr in företag som tar hand om såväl underhållet som miljö- och energirapportering, men också hyresavtal och detaljer som nycklar, skyltar eller snöröjning. Inom branschen har du stora möjligheter att välja den inriktning som passar dig bäst. Ditt arbete kan bestå av teoretiska eller praktiska frågor och finnas inom det privata eller offentliga.

Vad väntar i framtiden

Självklart utvecklas även denna bransch. Materialen för byggnader har förändrats mycket över tid. Nu kan hus med enorma glasytor vara välisolerade och ha bra energivärden. Elektroniska nycklar och smarta vitvaror gör vardagen enklare och tryggare. Men även modellerna för hur hyresavtal och boendeformer ser ut kommer att justeras. Kommer skillnaden mellan hotell och lägenheter att minska? Kommer kontor att byggas om och bli bostäder, nu när allt fler jobbar hemifrån och inte behöver en specifik arbetsplats på jobbet? Många köpare letar nu efter hus på landet, med plats för både odlingar och ett hemmakontor. 

21 Sep 2020