Tips & Råd innan försäljning

Vi tänkte ge några tips & råd innan försäljning av en bostad. Hur kan det komma sig att vissa bostäder säljs till ett högre slutpris än andra - trots att de ligger i samma område och att de ser ungefär likadana ut? Vissa skulle kanske kategorisera detta under slumpen. Vi skulle emellertid peka på andra faktorer.

Nyckeln till en lyckad bostadsförsäljning ligger i förberedelse och hur mycket tid - och pengar, i vissa fall - man är beredd att offra. Det går att vidta vissa åtgärder innan en försäljning som kan ge ett bättre slutpris. Att förlita sig på att rätt köpare ska komma utan någon ansträngning fungerar sällan. Din bostad ska, på många sätt, hitta rätt köpare.

Börja med att rådgöra med din mäklare

Det första steget är att hitta rätt mäklare. Undersök vilka alternativ som finns, se över arvode samt vilken typ av strategi som mäklaren planerar att använda sig av. Tänk även på det ska kännas rätt med mäklaren - du lägger ett stort ansvar i händerna på denna. En annan viktig detalj gäller erfarenhet. Något som inte per se behöver vara synonymt med många år inom yrket. Här handlar det snarare om erfarenhet som i att sälja bostäder som liknar din egen.

Då du väl hittat en mäklare som du känner dig nöjd med så är det viktigt att ni tillsammans lägger upp en plan och tar fram ett slutpris som du kan känna dig nöjd med. Sätt ett pris som du absolut inte kan tänka dig att sälja under. Det minimerar risken för besvikelse. Om du inte når detta pris så går det alltid att ta nya tag och prova igen. Det leder oss också till de tips och råd vi tänkte ge. Om vi radar upp dessa så blir det lite enklare att följa och lite lättare att förstå. Den första punkten - och även den andra - kan gå att se som användbar i samband med att du tar ett omtag och försöker sälja bostaden ännu en gång:

  • Renovera. Att renovera inför en försäljning är ofta ett effektivt sätt att få ut mer pengar. Frågan är dock vad man ska renovera? Det är en fråga som man definitivt kan ta hjälp för att klura ut och den hjälpen kan faktiskt en mäklare bistå med. En mäklare vet ofta vad som säljer, vad spekulanter eftersöker - och värdesätter - och vad som kan vara värt att avstå från att fixa till. Det kan innebära råd om att de mindre ingreppen kan generera mer pengar. Att måla om några väggar, slipa upp ett golv eller lacka om köksluckor kan i slutändan ge mer pengar än vad den kostsam badrumsrenovering kan göra. Det handlar om att hitta rätt balans.
  • Sälj i rätt läge: Att sälja till bästa möjliga pris handlar mycket om att ligga rätt i marknaden. De flesta spekulanter rör sig på bostadsmarknaden i samband med att semestern avslutas eller efter julledigheten. Då är det också bäst att sälja - tycker de flesta. Sant är att det finns flest potentiella köpare att nå, men lika sant är att konkurrensen är som störst under dessa perioder. Klarar din bostad den konkurrensen eller är det bättre att lägga ut den under perioder då marknaden inte är lika het? Mycket handlar om att vara bäst i sin egen viktklass. Köpare finns året om, men där antalet är varierande.
  • Sälj in en livsstil: Du säljer din bostad - men är det verkligen din livsstil som köpare vill ha? Det här är ingen anmärkning på den personliga stilen, det handlar enbart om att man måste tänka sig saken ur en köpares perspektiv. Vad vill köparen ha, vad eftersöks och vilka saker brukar vara säljande? Att anlita en homestylist är ofta skillnaden mellan en god affär och en sämre sådan. Det en homestylist gör är att ta fram det bästa ur varje bostad och det sker genom att rensa undan, skapa mer luft och utrymme samt krydda med moderna möbler och detaljer. Det handlar inte om att dina möbler är fulare eller om att din stil är omodern: det handlar om att sälja in en hel livsstil till potentiella köpare.