Svårt att hitta den rätta bostaden till salu?

Har du svårt att hitta den rätta bostaden till salu? Här är några tips! Det är inte helt enkelt att hitta rätt bostad. I större städer så får man ofta finna sig i en högre konkurrens om intressanta objekt och det innebär också att en budgivning tar fart. För många kan jakten emellertid även handla om att man har svårt att hitta rätt bostad rent generellt. Var ska man söka, vad ska man söka efter och hur ska man agera i övrigt?

Vi tänkte ge några tips kring hur man ska tänka för att positionera sig i rätt läge för att hitta rätt bostad. Det handlar först och främst om att verkligen veta vad man söker efter. Att ena dagen vilja bo i en villa, nästa dag vilja bo i en bostadsrätt och den tredje dagen överväga en flytt ut på landet ger en spretig träffyta. Man bör punkta upp för sig själv vad man söker. Punkter som kan innehålla både allmänna och mer specifika krav - exempelvis enligt följande:

  • Område. Vilka områden känns mer intressanta än andra?
  • Storlek: Är det en tvåa, en trerummare eller en större bostad du söker? Är du intresserad av en bostadsrätt eller söker du en villa eller ett radhus?
  • Övriga önskemål: Ska det finnas hiss, vill du ha en härlig trädgård - ska det vara dusch eller badkar - och är balkong ett måste? Den här listan kan vara lite mer föränderlig och mer anpassningsbar. Tänk dock på att skriva ner de saker du absolut inte kan tänka dig i en bostad. De bör du heller inte kompromissa med, då blir det bara fel i slutändan.

Kontakta mäklare och sätt upp bevakningar på Hemnet

Hemnet har förändrat mäklarbranschen totalt och det är nästan enbart positivt. Som spekulant så kan man själv söka upp intressanta objekt och på egen hand lägga upp scheman för visningar och strategier för att vinna en eventuell budgivning. Att använda sig av Hemnet i jakt på den rätta bostaden är en självklarhet. Men - återigen: se till att utgår från dina egna behov, krav och önskemål.

Det går att skapa bevakningar på Hemnet som enbart gör att du ser de bostäder som matchar de krav du har. Om man bara söker på måfå så finns en uppenbar risk i att man fastnar i det så kallade Hemnet-knarkandet. Man sätter sig och tittar på alla bostäder och gör detta utan något mål eller riktning. Det är ett bra tidsfördriv, men det leder sällan till att man hittar rätt bostad. Sätt upp en bevakning på speciella bostäder i de områden du vill bo.

En mäklare spelar också en stor roll i hur du kan hitta din drömbostad och du aldrig vara rädd för att visa vem du är och vad du söker. Mäklaren vill sälja bostäder och om du ger dina uppgifter samt vad du söker för bostad så kan denna information ta dig närmare rätt bostad. Så fort mäklaren får in ett objekt som matchar din beskrivning så får du ett samtal som ger dig en möjlighet att se bostaden. Detta samtal kan även öppna upp för förhandsvisningar.

Ett tips är att du alltid lämnar dina kontaktuppgifter i samband med att du besöker en visning. Du kanske inte vinner budgivningen till just den bostaden - men du finns sparad hos mäklaren som kan höra av sig då nästa intressanta objekt, utifrån dina preferenser, ska säljas. Att ha för vana att besöka olika mäklares hemsidor är också ett tips. Alla objekt läggs inte ut på Hemnet.