Hur många gånger har du bytt adress i ditt liv?

Du tänker att det är självklart varför man flyttar. Ett nytt jobb, en partner eller studier. Sant i många fall, men antalet flyttar under en livstid varierar mycket mellan världens länder.

En del upplever att det skapar en kris; att rycka upp allting, ändra adress och ringa efter flyttstädning i Södertälje exempelvis. Även om allt är välplanerat med flyttkartonger, uppsägning av abonnemang och information till berörda. Andra blir uppspelta och tycker det ger energi att dra till en ny plats och sätta bo där.

Det lustiga är att inställningen till att byta bostad är olika beroende på var i världen vi är. Finländare är nästan tio gånger mer benägna än ryssar. Amerikaner och sydkoreaner är minst fem gånger mer benägna att flytta än sina motsvarigheter i Spanien och Indien. När forskare undersökte saken under några år i början av 2000-talet var det invånarna i dessa länder som flyttade mest: Nya Zeeland, Sydkorea och USA.

Första lyan sällan långvarig

Den som flyttar som ung hamnar ofta i studentkorridor eller i hyrd lägenhet, kanske delad med vänner. Svenskar flyttar hemifrån tidigt jämfört med andra europeer. I genomsnitt är vi 18,5 år gamla. De nordiska grannländerna drar till eget boende cirka två år senare.

I många fall måste du lämna bostaden när studierna är klara. Då kan det bli tufft att hitta en bostad som du har råd med. Personer som jobbar sig fram i karriären får ofta mer pengar längre fram att bo för och de väljer större och bättre lägenhet eller hus. Eller om man blir två som kan dela på flyttkostnader och boende. När ett par får barn börjar många snegla längtansfullt efter hus på landet eller ett radhus nära staden.

Chans till nystart

Även om det kan vara tungt och krångligt att flytta, så finns det många fördelar. Om du byter stad, eller till och med land, så kan du unna dig själv en nystart. Kanske blir det enklare att skaffa nya och nyttiga vanor när du får nya kollegor och vänner? Kanske kan det vara skönt att slippa kopplas ihop med familjen och släkten där du växte upp? En del människor upptäcker andra sidor hos sig själva och utvecklar helt oprövade intressen efter en flytt. Kanske värt att pröva om du är en av dem? Dessutom händer det att relationerna till dem “där hemma” förbättras på distans. Brev, chatt eller videomöten är värda att testa.

18 Sep 2020