Överlåtelsebesiktning är en säkerhet

Det är väl oftast när man precis har bestämt sig för att köpa ett hus som man kommer på att det skulle vara bra med en överlåtelsebesiktning, men även den som säljer kan ha glädje av att göra det.

För en vanlig husköpare är det rätt omöjligt att få en riktig uppfattning om hur ett hus mår. Det är stora pengar på spel och man vet att man måste vara väldigt noggrann och att då tveka inför att anlita någon som gör en överlåtelsebesiktning kan vara riskabelt.

Det man vill är ju att bara flytta in och börja trivas. Kommer man direkt från en lägenhet och detta är det första hus man köper så har man ju ingen aning om vad det innebär. Man kanske inte tycker att en trasig takpanna eller en liten spricka i husgrunden kan vara så farligt. Det är ju så det blir efter några år.

Med en överlåtelsebesiktning vet man var svagheterna finns

Det kanske inte är så farligt heller, takpannan är lätt att byta ut. Men det kan också dölja stora skador. På Besiktningsbyrån har man sett det mesta och är utbildad och tränad att upptäcka just de där små skadorna som kan dölja något allvarligare.

En överlåtelsebesiktning innebär att man använder sina sinnen vid inspektion av en byggnad. Tränade ögon, näsa och öron kan upptäcka mycket. Besiktningsbyrån gör dessutom en fuktmätning i våtutrymmena. När besiktningen är klar får man en rapport om husets skick. Skulle det finnas allvarliga anmärkningar kan det påverka priset på huset.

24 Nov 2021