Trädfällning i Stockholm görs med precision

Trädfällning i en stad som Stockholm är något helt annat än urskiljningslöst röjande av kalhyggen. I stan måste man ta hänsyn till allt som finns runt omkring.

Skogshuggare är väl sinnebilden för muskulösa män med ett hårt, manuellt arbete? Tystlåtna män som trivs med enbart naturen omkring sig, och som har limpsmörgåsar med falukorv i matpacken. De hugger ned träd helt utan urskiljning är inte nöjda förrän hygget är riktigt kalt.

Den där bilden stämmer förstås inte särskilt bra med verkligheten, i alla fall inte den verklighet som råder på 2020-talet. I skogen arbetar man numera i team och med stora och avancerade maskiner som fixar både trädfällning och kapar av grenar. Och det är viktigt att lämna kvar en del träd för fröspridning och för insekterna.

Trädfällning manuellt eller med maskin

Om man istället funderar på hur det går till med trädfällning i Stockholm, så handlar det mera om finlir. Här är det ofta utbildade arborister som gör jobbet, efter att de noggrant utvärderat vilka träd som lider mot slutet av sin livslängd och vad som finns att ta hänsyn till i omgivningen.

I stan är det ganska vanligt att man får satsa på att ta ned träd bit för bit, istället för att bara såga igenom stammen nedtill och låta hela trädet falla. Det finns helt enkelt oftast för mycket runt omkring för att man ska kunna göra så. Antingen klättrar arboristen då upp och tar en bit i taget, eller, om det finns plats, använder man sig av speciella maskiner som gör motsvarande jobb. Hos https://www.wasatradfallning.se hittar du mer information om hur det fungerar.

2 Jul 2023