Träffa flera mäklare innan du bestämmer dig

Mäklarens roll i samband med en försäljning ska definitivt inte underskattas och val av mäklare kan mycket väl innebära skillnaden mellan en bra och en sämre affär. Många väljer mäklare lite på måfå och där exempelvis magkänsla och rekommendationer från kompisar ligger till grund för beslutet.

Vi anser att valet är lite mer komplext än så. Alla bostadsförsäljningar är olika från varandra och därför så måste också en mäklare undersökas lite mer noggrant.

Ett av de första råden som man kan ge handlar om att träffa så många mäklare som möjligt. Det ger dig en bra bild av hur priset ser ut, vad som inkluderas i tjänsten och vilken typ av strategi mäklaren lägger upp. Ett sådant möte ger dig också en generell värdering där du får reda på ungefär hur mycket din bostad är värd - och för hur mycket mäklaren tänker sig att den läggs ut för.

En annan viktig del i att träffa många mäklare är att du ska känna trygghet. Det handlar i många fall om stora pengar och mäklaren har ett stort ansvar i att du ska kunna få ut så mycket som möjligt. Du lägger en ekonomisk möjlighet i någon annans händer och det är klart att du ska känna dig trygg och bekväm med den mäklare du väljer.

Så hittar du rätt mäklare

I övrigt då? Ja, det finns några punkter som man bör titta lite närmare på innan man bestämmer och några av dessa följer här nedan:

  • Arvodet. Hur ska man då tänka gällande arvodet? Det finns inga klara svar på denna fråga, man får helt enkelt utgå från sig själv. Sant är att en mäklare som arbetar mot ett fast arvode också erbjuder en tjänst där du vet exakt hur mycket du kommer att betala. Lika sant är att den mäklaren kan vara mätt och belåten. Jobbar en mäklare mot en provision så finns det också en morot i potten. Det kan innebära att mäklaren anstränger sig mer då han/hon har en egen vinst att ta hänsyn till. Det finns även en mellanväg där man kan välja ett fast arvode och en provisionsbaserad del över ett visst belopp. Som sagt: se till att känna efter vilket som passar dig bäst.
  • Exklusivitet. Du kan inte begära fullständig exklusivitet och att din mäklare enbart arbetar med ditt objekt. Däremot kan du säkerställa att mäklaren inte säljer objekt av samma kaliber - och under samma period - som din bostad. Det är inte så himla roligt att se att grannens bostad sålts till ett nytt rekordpris och av samma mäklare som du anlitat. För vem har mäklaren i så fall arbetat hårdast?
  • Kännedom om området. Mäklaren ska veta hur området är uppbyggt och hur prisbilden ser ut. En mäklare med lokalkännedom kan sälja in bostaden på ett helt annat sätt. Områdeskunskap - närhet till skolor, idrottsplatser, kommunikationer, affärer och så vidare - kommer att ge spekulanter en bättre bild av hur allting fungerar. Denna punkt kab även ge möjlighet till förhandsvisningar. Har mäklaren vana av området så har denne också skaffat sig ett stort kontaktnät. Det innebär att en tidigare visning - av en bostad som liknar din - kan ha gett mäklaren nummer till spekulanter som inte vann just den budgivningen. Din bostad kanske är intressant för dessa och det kan ge dig ett bud redan innan den öppna visningen äger rum - om den överhuvudtaget behöver genomföras.
9 Mar 2020