Ta på de kritiska glasögonen när du köper huset

Det är lätt att bli förälskad i vackra bostäder. Men innan du skriver på kontraktet bör du granska villan och leta efter skador. Annars kan det komma surt efteråt. Boka en besiktningsman.

Även om det känns trist att vara misstänksam, så är det på sin plats när du ska köpa bostad. Både hjärta och hjärna ska vara med i sådana stora beslut. Det handlar ofta om flera miljoner kronor och stora lån hos banken. Ta några djupa andetag och använd ditt förstånd och dina sinnen, så du inte blir blåst.

Doftar det gott, eller känner du mögellukt? I vilket skick är taket? Ser skorstenen fräsch ut? Har mäklaren visat rimliga siffror för energiförbrukning och andra driftskostnader? Det finns en del schabloner och medelvärden som är bra att ha med sig till visningen och när du går igenom dokumentationen. Men när det blir dags att avslöja eventuella dolda fel i hus så ska du hålla en kunnig besiktningsperson i handen.

Viktiga steg på vägen mot köp

Det är ditt ansvar som köpare att ha koll. Eller kanske snarare att skaffa dig koll. Framförallt om det är din första stora affär. Oavsett hur mycket information du får och hur härlig magkänsla du har så kan det dölja sig elproblem, fuktskador eller en slarvig renovering bakom fasaden. De är förhållanden som kan ge dig problem i framtiden. Ställ många frågor, både om det du ser i fastigheten och om det finstilta.

Köper du en bostadsrätt är det väsentligt att gå igenom föreningens ekonomi. Där kan dölja sig stora skulder som kan påverka din månadsavgift. Fråga om det planeras stora investeringar som kommer att belasta dig och grannarna. Är du ute efter en villa bör du ha med dig ett lånelöfte från minst en bank, så att du kan lägga bud i en rimlig nivå.

Våga diskutera priset

Om du eller din besiktningsman hittar dolda fel i huset ska du genast se till att få det noterat. Kontakta en advokat som kan företräda dig och driva frågan. Kanske är säljaren villig att gå ner i pris eller åtgärda problemet? Det finns också exempel på köpare som långt efter tillträdet har upptäckt läckage eller slarv och fått ut både försäkringspengar och en slant av säljarna. Det här är inte roligt för någon och bättre förstås om det kan undvikas. Notera att du har rätt att klaga i tio år efter ditt köp.

2 Oct 2020